• ned. jun 16th, 2024

Bosanski Aksamluk

Zabavno Informativni Portal

Ananas comosus

ananas

Legenda kaze da je ovo čudesno voće otkrio je Cristofor Columbo, na jednom od svojih putovanja. U pocetku je postojao samo u Južnoj Americi, no s vremenom se proširio i na ostala područja gdje čitavu sja sunce i padaju tropske kiše.

Plod ananasa može narasti i do tri kilograma, ima specifičnu ljuskastu površinu, žuto meso i aromatičan slatkasti okus. Osim što obiluje vitaminom C, sadrži i vlakna, te mangan koji je vrlo bitan za čvrstoću kostiju, a jako je koristan za poticanje probave i kao sredstvo protiv bolova i raznih upala. U karipskim zemljama ananas je jako cijenjeni afrodizijak, piše Index.hr.

Jedna od najbitnijih značajki ovog zanimljivog bodljikavog voćnog ploda je sastojak bromelain. Izvlači se iz stapke ananasa i ima snažno djelovanje na tvari koje potiču bol i upale. Naime, bromelain je proteolitički enzim koji razgrađuje bjelančevine i vrlo je jak protuupalni sastojak. Uz to, potiče brže zarastanje rana, što ide u prilog svim osobama koje se bave sportom, rekreativno ili profesionalno.

Koristi se kao sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodima, jer odlično utječe na kožu i pomaže kod hiperpigmentacije kože. Sadrži alfahidroksilne kiseline koje ublažavaju bore na licu i potiču obnovu površinskih stanica kože. On uništava crijevne nametnike, ima diuretička svojstva, a služi čak i za poticanje apetita. Osim toga, ananasova kora često se koristi i za razne dekoracije s voćem.

Uz sve te zanimljive činjenice o ovom zdravom voću provedena su mnoga istraživanja vezana uz sastojke koje ono sadrži. Zahvaljujući istraživanju provedenom na State Universityju u SAD – u, stručnjaci su otkrili da vitamin C kojim obiluje ananas ublažava paradentozu i sprječava bolesti usta i ždrijela.

U Britaniji pak, na sveučilištu Reading otkriveno je da bromelain blago djeluje i na bolove u koljenima.

Ananas je najbolje u organizam unositi tako da ga jedete i to barem jednom tjedno. Plod je najbolje jesti svjež jer tada ima najviše ljekovitih svojstava. Onaj iz konzerve nikako nije dostojna zamjena jer se konzerviranjem gubi većina korisnih sastojaka, a prokuhavanjem se izgubi najveći dio bromelaina.

Kada kupujete ananas dobro provjerite njegov miris i izgled. Ako je dovoljno zreo imat će fini slatki miris i tvrde izbočene ljuske, a ako ima tamne mrlje na kori ili je premekan, nemojte ga uzimati jer nezreli plodovi ananasa sadrže veliku količinu kiseline što može imati negativne posljedice kod osoba koje imaju upalu želučane sluznice ili čir.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *