• Sat. Jun 25th, 2022

Safet Isović – biografija

Safet Isović – početak muzičke karijere i status legende sevdalinki koji je ostao i do danas
Iako je Safet Isović još za vrijeme svojih studentskih dana počeo da se bavi muzikom, te je i pjevao sevdalinke u Sarajevskim kafanama, njegova muzička karijera tokom koje je on pak snimio oko 20 solo albuma, je u jednom pravom profesionalnom smislu zvanično počela 1956. godine.

 

Za radio Sarajevo, Safet je 1956. godine, nakon pobede na takmičenju pjevača amatera, snimio dvije svoje pjesme „Kasno prođoh kraj Morića hana“ i „Kad ja pođem iz Sarajeva grada“, da bi naredne 1957. godine one i bile emitovane na radiju na dan oslobođenja Sarajeva.

U Beogradu, u popularnom „Domu sindikata“, Safet Isović je 1963. godine održao i svoj veliki solistički koncert, te je tada postigao veliki uspjeh kao izvođač sevdalinki i nastavio dalje svoju vrlo uspešnu muzičku karijeru.

Neke od najpoznatijih pjesama, koje je Safet Isović otpjevao i snimio u svojoj karijeri su – „Da sam sjajna mjesečina“; „Malenim sokakom ne prolazim više“; „Jablani se povijaju“; „Zelen lišće goru kiti“ (duetska numera sa Milom Petrovićem); „Bosna moja“; „Kad sretneš Hanku“; „Šta se ovo Bosnom čuje“; „Oj Safete, Sajo, Sarajlijo“ (duetska numera sa čuvenom pjevačicom Nadom Mamulom); „Oči moje, kletvom bih vas kleo“; „Zelen orah od roda se savija“; „Pjevaj Bosno, pa me razveseli“; „Sjetuje me majka“; „Šeher grade, Banja Luko mila“; „Na mezaru majka plače“, koje su bile u suštini njegove najpoznatije „novokomponovane numere“, ali je pre njih otpjevao i neke od najljepših narodnih izvornih sevdalinki.

Izvorne pjesme u duhu sevdaha, koje je poznati pjevač Safet Isović otpjevao i tako ih sačuvao od zaborava su – „Hej kakve Ajka crne oči ima“; „Zmaj od Bosne“; „Put putuje Latif aga“; „Vrbas voda nosila jablana“; „Akšam mrače, moj po Bogu brate“; „Slavuj ptica mala“; „Mujo đogu po mejdanu voda“; „Vozila se po Vrbasu lađa“; „Djevojka sokolu zulum učinila“; „Od sveg’ me je sačuvala majka“; „Kiša bi pala“; „Moj dilbere“; „Đul Zulejha“; „Grana od bora, pala kraj mora“; „Mujo kuje konja po mjesecu“; „Dvi planine viš’ Travnika grada“, i brojne druge poznate izvorne numere.

Pored brojnih priznanja koje je Safet Isović dobio u svojoj dugogodišnjoj karijeri, najpoznatije su – „ Estradna nagrada“ Bosne i Hercegovine, te „Estradna nagrada“ Jugoslavije, kao i pak „Zlatni mikrofon“ i preko 35 „srebrnih i zlatnih ploča“.

Safet Isović – privatni život
Iako se o privatnom životu poznatog muzičara veoma malo zna, on je u braku bio sa Eminom sve do svoje smrti, te ima i sina Benjamina, koji mu je napisao neke od najljepših novokomponovanih pjesama, u duhu sevdalinki, koje je Safet otpjevao u karijeri.

Pjevač safet Isović je bio od 1990. godine i politički aktivan, te je jedan od osnivača Stranke demokratske partije u Bosni i Hercegovini, a deklarisao se kao antikomunista, te je bio i jedno vrijeme republički i federativni poslanik, ali se iz politike povukao 1998. godine, najviše zbog toga što se nikako nije slagao sa političkim stavovima tadašnjeg režima koji je bio na vlasti.

U Kliničkom centru u Sarajevu, poznati pjevač je preminuo 2. septembra 2007. godine, a po svim muslimanskim običajima je i sahranjen 4. septembra na groblju u sklopu Alipašine Džamije u Sarajevu.

Ime i Prezime: Safet Isović

Nadimak: Sajo; „kralj sevdaha“

Datum i mjesto rođenja: 6. januar 1936. godine, Bileća, Bosna i Hercegovina (tadašnja Kraljevina jugoslavija)

Datum i mesto smrti: 2. septembar 2007. godine, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: narodni pjevač sevdalinki

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Translate »