• ned. jun 16th, 2024

Bosanski Aksamluk

Zabavno Informativni Portal

Plodan životni vijek na ocuvanju sevdalinke

Ljubitelji i poštovaoci sevdalinke u Bosni i Hercegovini i šire smrcu Omera Pobrica ostali su bez covjeka koji je citav svoj životni vijek i muzicku kreativnost uložio u ocuvanje i promociju sevdalinke kao nacionalnog blaga. U odsustvu sistematske brige države i državnih institucija za muzicku tradiciju i nasljede, Omer Pobric je kroz osnivanje instituta sevdaha, bilježenje tekstova, komponiranje i otkrivanje mladih izvodaca sevdalinke na sebe preuzeo ogroman teret onoga što u drugim sredinama predano rade državne institucije i na taj nacin pokušao dijelom ispraviti nepravdu i umanjiti posljedice nebrige i odsustva državne i nacionalne svijesti o ocuvanju naše najpoznatije narodne pjesme.

Omer Pobric se rodio u Tešnju 08.08.1945. godine. Rano djetinjstvo je proveo u svom rodnom mjestu gdje je završio i osnovnu školu. Srednju školu je završio na Ilidži, a u Sarajevu je takoder apsolvirao i Prirodno-matematicki fakultet – Odsjek za biologiju i hemiju.

Ljubav prema muzici, kojom se poceo baviti još u djetinjstvu, je naslijedio od majke Zlate i brata Rušte. Njegov profesionalni angažman u muzici poceo je još dok je bio u srednjoj školi. Poceo je kao kafanski pjevac a 1968. godine se pridružio orkestru Ismeta Alajbegovica – Šerbe, s kojim je ucestvovao na Festivalu Ilidža.

Njegova estradna karijera pocela je 1967. godine tokom koje je, pored samostalnih izvedbi, sudjelovao i u aranžmanskom radu sa mnogim drugim eminentnim licnostima sevdaha kao što su: Safet Isovic, Himzo Polovina, Meho Puzic, Zehra Deovic, Zaim Imamovic, Hanka Paldum i mnogi drugi.

Tokom svoje bogate karijere osvojio je mnogo nagrada od kojih je najznacajnija ona iz 1977. godine kada je postao prvi osvajac „Estradne nagrade Jugoslavije”.

Snimio je mnogo albuma, a kao njegovo najznacajnije životno djelo istice se osnivanje Fondacije Omera Pobrica „Institut Sevdaha” 2003. godine. Ovaj institut je osnovao s ciljem ocuvanja sevdalinke ciji je opstanak danas poprilicno ugrožen i zapostavljen. Priliko osnivanja ovog instituta Omer Pobric je rekao:

Sevdalinka je danas ugrožena – pomozimo joj da opstane. Stvarnost je da pomažuci sevdalinci – pomažemo sebi. Nadam se i duboko vjerujem da ce savjet fondacije, pronaci put oporavka sevdalinke. Ako ne uspijemo – zagovarat cu ideju da zabilježimo sve što se danas sevdalijski pjeva u BiH, da to pohranimo u metalnu seharu i zakopamo u zemlju Bosansku.
Možda ce neke nove generacije Bosanaca, kad pronadu tu seharu i spoznaju sadržaj – više znati cijeniti tu ociglednu ljepotu. Ja sam imao prelijep život u sevdahu i od sevdalinke pa cinom formiranja fondacije želim ljepoti uzvratiti lijepim, kazao je tom prilikom Omer Pobric.
Djela koja su obilježila njegovu životnu karijeru su:

1992.godine – „99 sevdalinki”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *