• sri. jul 24th, 2024

Bosanski Aksamluk

Zabavno Informativni Portal

(Althaea officinalis)

Bijeli sljez je dlakava dugogodišnja visoka 60 do 120 cm, uspravnih odrvenjelih stabljika. Listovi su jajasti i šiljasti, a bijeli ili ružičasti cvjetovi nalaze se u grozdovima. Ispod zemlje nalazi se snažan vretenast korijen koji je manje ili više razgranjen.

Svježe iskopan korijen mora se brzo osušiti kako ne bi počeo trunuti. Listovi i cvjetovi beru se mladi.

Biljka sadrži sluzi, vrlo razgranat polisaharid, koji se sastoji od D-galaktoze, L-ramnoze, D- glukuronske i D-galakturonske kiseline. Osim sluzi, sadrži i heterozide flavonoida kao što je hipoletin, te fenolske kiseline.

Bijeli sljez je biljka bogata sluzi, vrstom ljepljivog soka ili gela koji djeluje veoma umirujuće na nadražena ili upaljena tkiva. Na koži se može koristiti za apscese, sujedice, čireve i varikozne vene. Ako se pije, liječi upale u probavnom sustavu, od čireva u ustima i želucu, do enteritisa i kolitisa. Korijen sljeza posebno je koristan za ta stanja. Sljez je biljka nježne teksture i nježnog djelovanja.

S druge strane, list sljeza češće se koristi za liječenje respiratornih problema, primjerice bronhitisa i grlobolje – dobiva se slatki sirup za kašalj, te za poremećaj mokraćnog sustava, kao što su cistitis i uretritis. Veoma je blag i nije neugodna okusa, zbog čega se koristi kao lijek za djecu.
Upotreba:
Čaj: 2 kašičice listova preliti s 1,5 dl vruće vode i ostaviti da odstoji 10 minuta ili 10 do 15 g korijena staviti u 1,5 dl hladne vode i ostaviti da odstoji 90 minuta često miješajući, a potom ocijediti. Piti više puta na dan po šoljicu lagano zagrijana pripravka.

Sirup od bijelog sljeza
Korijen bijelog sljeza (500 g) oguli se, izreže u sitne kocke i stavi u staklenku. Na to se nalije 1,5 l vode i 100 g alkohola (96%). Drži se na toplom mjestu 24 sata uz često mućkanje. Nakon 24 sata se ocijedi, doda 1600 g šećera i kuha dok se ne ukuha na polovicu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *