• Sat. Nov 26th, 2022

Nada Mamula – Biografija

Sep 23, 2022 ,

Kraljica sevdaha NADA MAMULA

Nada Vukicevic je rodjena 1927. godine u Beogradu i krstena u maloj crkvi na Vracaru. Udajom za Nikolu Mamulu odlazi u Sarajevo i tu se upoznaje sa sevdalinkom. Ostalo je zabiljezeno da joj je prva sevdalinka koju je zapjevala bila ” Ah meraka u veceri rane !”
U Nadinom izdavackom opusu nije bilo puno ploca. Dva velika samostalna albuma, nekoliko ploca izdatih u Australiji, Bugarskoj, Holandiji i Americi ( na jednoj od ploca nalazi se interpretacija pesme ” Kafu mi draga ispeci!” koju je Nada prva snimila i pokazala javnosti ), jedna audio kaseta, te nekoliko desetina singl ploca.To je kompletna njena diskografska zaostavstina ali zato u arhivima Radio Sarajeva, Radio Beograda, Radio Novog Sada i Radio Podgorice ostavljeno je preko dvijesta njenih interpretacija nezaboravnih sevdalinki i pjesama iz Srbije, Crne Gore, Sandzaka, Vojvodine… Rado je bila vidjen gost svuda gdje se pojavila. Uz Zaima Imamovica bila je najpopularniji pjevac ondasnje Jugoslavije.
Gubitak voljenog saputnika tesko podnosi i to postaje uzrok njenog naglog povlacenja sa scene. Nakon smrti supruga odrzala je oprostajni solisticki koncert u sarajevskom ” Domu mladih “, pojavila se na kocertu Jozi Penavi, otputovala na jedno gostovanje u Kanadu i povukla se da dostojanstveno doceka odlazak sa ovoga svijeta. Vise nije nastupala.
Mozda je uzrok njenog naglog povlacenja sa muzicke scene bio i pocetak gradjanskog rata u Bosni 1992. godine koji je nju veoma pogodio. Kao osoba koja je preko noci zavoljela Bosnu nije mogla da vjeruje sta se pred njenim ocima desava sa narodima koje je pojednako voljela i kojima je uvijek rado pjevala.
Dana 11.10.2001. godine zauvijek je otisla “Negdje u daljine “. Po izricitoj zelji sahranjena je u krugu najblizih prijatelja i rodbine na Novom groblju u Beogradu.

Ovo je mali izbor iz opusa Nade Mamule:

Nada Mamula – A što cemo ljubav kriti
Nada Mamula – Ah meraka u veceri rane
Nada Mamula – Aj, gdje si dragi, živa željo moja
Nada Mamula – Aksam mrace
Nada Mamula – Beograde grade
Nada Mamula – Blago suncu i mjesecu
Nada Mamula – Bosno moja divna, mila
Nada Mamula – Bulbul pjeva okolo Mostara

Nada Mamula – Ko t’ pokida sa grla djerdane
Nada Mamula – Kolika je Jahorina planina
Nada Mamula – Kolika je u Prijedoru caršija
Nada Mamula – Mošcanice, vodo plemenita
Nada Mamula – Mujo kuje konja po mjesecu
Nada Mamula – Ne ašikuj Mujo
Nada Mamula – Oj Mostaru, širok li si
Nada Mamula – Oj Vrbasu, vodo hladna
Nada Mamula – Sa Igmana pogledat’ je lijepo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *