• Sat. Jun 25th, 2022

Nedeljko Bilkic poznati Bosanskohercegovacki interpretator sevdalinke rođen je u Bugojnu. U ratu je ostao bez oca, pa ga je odgojila majka, koja je bila muzikalna. Kao vojni stipendist, završio je Srednju tehničku školu u Kragujevcu, a potom je završio Mašinski fakultet u Beogradu. Odmah po dolasku u Beograd, položio je audiciju u Radio Beogradu.

Prvu singl-ploču, nazvanu “Tebi, majko, misli lete” po istoimenoj pjesmi, objavio je 1963. godine za PGP RTB, a iste godine i drugu, i to s ansamblom Miodraga Todorovića Krnjevca i do kraja 1970-ih godina snimio 50 singl-ploča. Prvi LP objavio je 1972. godine, a ukupno je snimio 30 albuma. Veliki broj svojih pjesama je sam komponirao.

Tijekom svoje dugogodišnje karijere, sudjelovao je i osvajao nagrade na svim eminentnim festivalima narodne glazbe – Ilidža, Beogradski sabor, Pesma leta, Hit leta, Hit parada, Vogošća, Moravski biseri i dr. Najveći hitovi u njegovoj karijeri su pjesme: “Krčma u planini”, “Most do moga zavičaja”, “Amanet mi babo ostavio”, “Ja mlad pijem noći”, “Bez ljubavi sve je pusto”, “Ti si sve što imam”, “Tebi, majko, misli lete”, “Majka nikad ne umire”, “Odmori se, majko”, “Kuća je bez tebe prazna”, “Ljiljana”, “Ne žali je, druže moj”,” Ne pitaj me, stara majko”, kao i dueti sa suprugom Dušicom — “Nije zlato sve što sija” i “Sedam godina sreće”.

Oženjen je pjevačicom Dušicom Bilkić, s kojom ima dva sina. Živi u Beogradu, a jedno vrijeme je živio u Kanadi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Translate »